CENT PER CENT PREGUNTA

Com creieu que hauria de ser la taxa per a les terrasses dels bars?

Com creieu que hauria de ser la taxa de les terrasses dels bars ???

divendres, 18 de febrer del 2011

INFRAESTRUCTURES I SERVEIS A BATEA

Les primeres infraestructures que es creen o que s’haurien de crear, són les més bàsiques i alhora les més imprescindibles (escoles, centres mèdics, carreteres,...) i en cap cas es qüestiona el cost econòmic que suposa construir-les i mantenir-les, tant se val que siguin deficitàries, senzillament són imprescindibles, és amb els impostos que paguem entre tots que ho financiem, i la seva utilització és (o hauria de ser) pública i gratuïta.
Després tenim les infraestructures que ajuden al desenvolupament econòmic del territori (millora de carreteres, altres mitjans de transport, polígons industrials, hidràuliques, de telecomunicacions, xarxes elèctriques, de gas, etc...) totes aquestes també tenen un cost econòmic molt elevat de construcció i de manteniment, però donen com a resultat un creixement en el teixit productiu del territori i com a conseqüència un increment de llocs de treball, de més qualitat, i un major poder adquisitiu dels seus habitants. Aquest desenvolupament econòmic porta implícit un augment en la recaptació d’impostos i per tant un millor finançament per a les infraestructures més bàsiques que com ja hem dit, depenen d’aquests impostos.
Per últim tenim unes infraestructures que sense ser bàsiques, ens ajuden a tenir millor qualitat de vida (Poliesportius, Casals d’Avis, Museus, Piscines, etc...). El cost de la seva execució i del seu manteniment és també molt important i és poden executar gràcies als impostos i per que no dir-ho al seus usuaris, ja que al no tractar-se de infraestructures  bàsiques e imprescindibles, l’usuari final acaba pagant part del manteniment o la seva totalitat mitjançant carnets, abonaments, quotes, taxes municipals, etc... Són aquestes, les infraestructures més qüestionables en quan a necessitat, dimensions i forma.
És lògic pensar que hi ha d’haver un equilibri entre aquests tres tipus de infraestructures per que estan estretament relacionades. Les més bàsiques són com hem dit, imprescindibles, i per tant no podem suprimir-les, és més, hem de millorar-les en la mesura del possible. Les que dinamitzen la economia són el motor que alimenta a les altres dues i les que marquen el “tempo”, con més creixement econòmic hi haurà al territori, major nombre d’infraestructures i de major qualitat seran. En canvi, en quant a les infraestructures que no són imprescindibles, hem de qüestionar-nos si s’han de mantenir amb quotes, abonaments, taxes, etc, en les circumstàncies econòmiques actuals, en les que hi ha un nombre significatiu de persones que han vist reduïts els seus ingressos, que han perdut el seu lloc de treball o la seva empresa. Qui pensa en treure un abonament anual, per exemple, per anar a una piscina climatitzada quan arriba just o no arriba a final de mes?
És indiscutible afirmar que en els darrers anys, la vila de Batea ha guanyat amb infraestructures. Poliesportiu, Gimnàs, Casal d’Avis, Guarderia Municipal, Oficina del DARP, Institut, Centre Sociosanitari, Sala Polivalent (amb col·laboració de la Germandat), Museu, Carretera comarcal C-221, Reg de la Terra Alta, Polígon Industrial, Depuradora, i d’altres que segurament ens deixem en són un exemple.
No es pot dir mai que “NO” a una infraestructura per que la seva definició ens ho impedeix, però “SI” que podem qüestionar la seva prioritat, el moment, la mida, la forma, la ubicació, les necessitats que cobreix i les que no cobreix, el seu cost, el seu manteniment, etc...
Creiem que cal establir un pla d’infraestructures per al poble, equilibrat, realista, adequat als temps que estem vivint i que ha de tenir en compte el següent:

  • Un bon pla d’infraestructures l’ha de redactar un equip de professionals, buscant cobrir les necessitats existents, optimitzant el cost i el seu manteniment. Considerem que l’ordre a seguir en la creació d’un pla d’infraestructures hauria de ser:
1.       Detectar les necessitats socioeconòmiques d’un conjunt significatiu de la població.
2.       Avaluar i prioritzar les necessitats detectades.
3.       Projectar (noves construccions, ampliacions o rehabilitacions) les infraestructures adequant-les en mida i forma, sent fidels a les necessitats detectades.
4.       Estudi del finançament per a l’execució de les mateixes, tenint en compte no només la construcció sinó el seu manteniment.

  • Cal establir un equilibri entre les diferents infraestructures. Les bàsiques són imprescindibles, però les que ens donen més qualitat de vida van lligades a les que potencien la economia del poble, sense un equilibri estem hipotecant el nostre futur i els nostres impostos, amb ells pagarem en un futur els excessos del present.

Entenem que cal estudiar ben bé com s’inverteixen els diners al nostre poble (impostos que hem pagat i pagarem entre tots).
Cal realitzar un obra tant ambiciosa com la nova zona esportiva, amb la situació socioeconòmica actual? 90.000 € vestidors, 192.000 € Magatzem, Cantina, Tanca, 360.000 € gespa artificial, 600.000 € piscina coberta. No seria més raonable millorar la ja existent? No seria millor invertir en una infraestructura de tipus econòmic (xarxes de telecomunicació, promoció dels productes típics del nostre poble, turisme enològic, etc..)? O del tipus social com un Tanatori Municipal?

8 comentaris:

  1. GRRRRRRRRRRRRR SE M'HA BORRAT EL PRIMER.
    SENZILLAMENT EM SEMBLA VERGONYÓS.Però si a festes no podiem fer ni equip de futbol!!!! piscina coberta?? però si a l'estiu s'ha de demanar PER FAVOR per a que la gent puga anar després de treballar a nedar. Si per anar al poli a fer esport els crios s'han de fer socis i PAGAR!!! però si mai s'ha fet res per la Promoció de l'economia local!!! però si ningú ha pensat en una sala per a tanatori a la super-residència per exemple!!!! i subvencionar els llibres de l'escola? i els ordinadors de l'insti? ah!!! i a veure si pensa algú en com fotre un pati a la llar d'infants del carrer major!!! si pot ser LEGAL, en lloc de fer legalitzable allò que és totalment ABSURD.o arreglar els vestidors tercermundistes de la piscina actual!!! ah o plantar gespa on ara hi ha cardos!!! que no podem anar descalços, que hem d'anar en sabates de seguretat per aquell recinte senyors!!!! una VERGONYA, això és el que em semblen totes estes inversions.lo de detectar i planificar les necessitats és el que s'havia de fer abans de fer un poli Nopolivalent; muntar un poli on havia d'anar la resi, i la resi on havia d'anar el poli, i així els crios anirien a fer esport a la vora de l'escola i els vellets podrien sortir a passejar ala plaça o al parc!!!! i la llar d'infants LEGAL???? al millor lloc del poble senyors, amb un gran espai per aparcar i per entrar i sortir i per tot!!!! una planificació i una bona avaluació de les necessitats podria canviar molts disbarats, molts.

    ResponElimina
  2. bé ben mirat, a partir d'aquest any podem anar a prendre el sol al camp de futbol.

    ResponElimina
  3. Quina raó teniu!!! Pensem una mica i siguem pràctics.
    Mai he acabat d'entendre els "duplicats" que es fan al nostre poble, els avis estan marejats de tant voltar...i els nens/es? No els cal llum natural, igual es faran grans. Per què no millorar la llar d'infants de sempre i no caldria haver fet un lloc (perquè dubto de dir-li llar o escola bressol)de qualsevol manera? Si us plau QUALITAT.
    Crec que és un fer per a desfer, i això no va enlloc, però mentre anem amollant de la butxaca, cap problema, podrem anar a la piscina, al poliesportiu, al tenis, estirar-nos a la gespa, viure el present... perquè em sembla que si ho volem fer tot estalviarem poc pel nostre futur i pel dels nostres fills.
    Sempre QUE CALGUI,s'hauria de millorar el que ja tenim, reinventar en temps de crisi, és una barbaritat.

    Felicitats per aquesta empatia i sentiment de grup que esteu mostrant en els vostres escrits(valors que el nostre representant actual fa anys va deixar pel camí).
    Endavant.

    ResponElimina
  4. Jo soc poc usuari de les instal.lacions del poble, perquè treballo i la meva situació es la que es.
    Aquest estiu vaig anar a la piscina, i hem van fer pagar 5€ ( naturalment no vaig entrar ho vaig trovar un robo)
    Vam quedar un finde per anar en els amics al pabelló a fer un partidet, i hem van demanar 8€ d'entrada (naturalment no vaig entrar ho vaig trovar un robo)
    Jo sóc bateà i m'agradaria gaudir de preus com als altres pobles, no tinc perquè treurem l''abono.
    TENIM LES COSES I NO LES PODEM DISFRUTAR!!

    ResponElimina
  5. BRRRRRRRRRRRRRRRRR, quina ràbia que fa!!!!, com pots ser que s'estigui pensant en fer "noves" instal.lacions quan les que tenim no estant en condicions.
    Calia fer un camp de futbol en gespa?, desconec si és necessari per temes de normativa, però com sempre cal prioritzar activitats i l'herba al camp de futbol no és al meu entendre un tema prioritari.
    Cal que l'aigua de les dutxes de la piscina entri a dins?, fa més de 5 anys que està igual, í les sombres a la piscina? i l'estat de la gespa?... si hi ha subvencions d'alguna mena, crec que el prioritari és millorar el que ja tenim...
    Podria continuar, però de moment ja m'he descansat.
    Gràcies Cent per Cent per crear aquest espai

    ResponElimina
  6. a veure si a Batea es comença a pensar amb el cap i no amb el cul. Ja tocava que algú utilitzes el que toca utilitzar per a pensar i no per a separar el poble que es el que fa anys que es fa a Batea i amb la fama que ens ha fet als Bateans no podem ni sortir de Batea, gràcies.

    ResponElimina
  7. Jo voldria ser una mica més concret i constructiu, i la veritat és que també m'agradaria que us mullessiu una mica. Si vosaltres guanyeu podré anar a jugar a tenis a una pista amb condicions? Amb això vull dir que tingui llum per jugar per la nit (que ja en té) i que funcioni (que no funciona), que tingui red (que ja en té) però que no estigui trencada (que està trencada), etc, etc, etc. A mi tot això de la gespa artificial, de la piscina coberta, etc em sona a fantasmada (i més amb els temps que corren i saben qui mana a la Generalitat), jo el que vull és una pista de tenis (que ja la teniem) amb condicions. Podrà ser possible o haig de fer la carta als Reis?

    Ah, i també m'agradaria que la gent que fa comentaris intenti firmar-los... així podem posar cara a les paraules (que és una cosa molt bonica)

    ResponElimina
  8. Detectar, avaluar, projectar,consolidar el finançament, això és un pla d'infrastructures!!!!!, això és ser concret i aquí hi cap totes les aportacions, això entenc que és projectar i pensar les inversions de futur, això és planificar, això és evitar disbarats que al cap i a la fi paguem entre tots. Penseu en el tema del tanatori, potser estaria bé condicionar algun espai, encara que fóra petit, no cal pensar en majestuositats, tenim edificis en bon estat que podrien servir per aquest fi...a la planta baisa de l'edifici de la Creu Roja per exemple... és només això, un exemple.Demà més

    ResponElimina

US PREGUEM QUE SIGUEU RESPECTUOSOS I CONSTRUCTIUS EN ELS VOSTRES COMENTARIS, GRÀCIES.