CENT PER CENT PREGUNTA

Com creieu que hauria de ser la taxa per a les terrasses dels bars?

Com creieu que hauria de ser la taxa de les terrasses dels bars ???

dimarts, 8 de febrer del 2011

EL MOVIMENT ASSOCIATIU A BATEA

Es una realitat indiscutible que el número d’associacions del nostre poble es molt nombrós, n’hi han de tot tipus, de caire esportiu, cultural, educatiu, religiós, etc.

Totes aquestes associacions agrupen a molta gent i no sería cap mentida afirmar que hi ha molt poca gent en aquest poble que no pertanyi a cap entitat. Cadascuna d’aquestes associacions organitza anualment una sèrie d’actes. Normalment es tracta d’activitats  per a la gent del mateix poble i de vegades s’organitzen fora de la nostra vila. Si fem un repàs a totes els actes que es fan al poble al llarg de l’any, en adonarem que quasi bé tots estan realitzats per alguna associació del poble. Com exemple, tenim les festes d’hivern (La Germandat), el carnestoltes (Adeba), el mercat medieval (La Templada), la setmana cultural (Patronat), La Gala (Amics del Teatre), Concert de Nadal (Coral+Escola de Música), futbol (Club de Futbol Batea), Nit de Foc (Correfocs+Grallers), Ampa (Reis, parc de Nadal)….

No les nombrem totes perquè no acabaríem mai i cada any n’hi ha de noves, però desgraciadament, també n’hi han  que desapareixen. Son totes aquestes activitats les que fan de viure a Batea un dia a dia més divertit amb més coses per fer i per veure. No ens imaginem una Batea sense aquestes activitats i sense aquestes associacions, vosaltres si?

Analitzem qui hi ha darrera aquestes associacions. Són veïns de Batea, diferents entre ells, amb ideologies diverses, però amb un objectiu comú, treballar per mantenir l’associació i portar a terme una sèrie d’actes durant tot l’any.

Tots aquests vilatans, sacrifiquen hores del seu temps lliure, fins i tot del seu treball a favor de tots nosaltres. Amb molt pocs recursos o fins i tot sense, aconsegueixen fites dignes d’admiració.

En una realitat com l’actual, on la gent exigeix més del que aporta; l’associacionisme es una forma de voluntariat que mereix un respecte i una atenció molt, molt, gran.

Després d’aquest anàlisis de la situació actual, creiem que hi ha diferents objectius que s’han de perseguir per atendre les necessitats de totes les associacions:

1.- Creació d’una regidoria especifica per l’atenció a les associacions. Ha d’haver una relació directa entre associacions i l’Ajuntament i ha de tenir una freqüència periòdica. L’Ajuntament  ha d’analitzar anualment les necessitats i problemàtiques de les nostres entitats i ho ha de fer des de la proximitat.

2.- Es imprescindible el suport econòmic des del Consistori a aquestes associacions, tot i els temps de crisis actuals, creiem que caldria revisar si l’aportació, que ens fa a aquestes associacions es l’adequada, ja que creiem que seria millor,que aquest suport econòmic es realitzés d’una manera percentual sobre els impostos municipals.

3.- Establir uns criteris clars i objectius alhora d’adjudicar aquests ajuts. Aquests criteris, haurien d’anar lligats a per exemple: nº de socis, antiguitat, activitats (nombre, repercussió, locals o foranies, periodicitat...), formes de finançament...

Com a conclusió, podem dir que les associacions són el principal actiu en la vida sociocultural de Batea, creiem que es convenient potenciar-les, proporcionant ajuts econòmics i logístics, no és just que les associacions es vegin obligades a finançar part de les seves activitats demanant col·laboració a les empreses del poble, mentre l’Ajuntament presenta un remanent de tresoreria àmpliament positiu.

5 comentaris:

  1. la veritat és que tenim un poble molt actiu, però en general la gent és la que fa la festa en el seu conjunt, és la propia gent de batea la que a través de la seva aportació econòmica participa de cadascuna de les activitats locals i les acaba fent possible i financiant:activitats culturals;recreatives;oci...estem en temps difícils, menys per la tresoreria de l'ajuntament, part de les activitats estan en perill d'extinció perquè la gent comença a estar cansada i massa atabalada per tirar endavant el cadadia,... no aniria malament AJUTS I PROMOCIÓ d'aquestes activitats, això sí, pel seu projecte, pel que aporten, pel que representen...això sí, acceptar aquest "finançament" i "promoció" no ha de comportar per part de les associacions renunciar a la seva representativitat, Elles i No l'Ajuntament han de ser les protagonistes. Només així podrà l'Ajuntament presumir dels ciutadans del poble.

    ResponElimina
  2. Estic completament d'acord amb el que s'ha escrit sobre el moviment associatiu a Batea, i parlo amb coneixement de causa perquè he estat gairebé a les juntes de totes les associacions del poble. Des d'aquesta posició, no puc dir que l'Ajuntament no doni ajuts i suport a les Associacions, però si que puc dir que no són suficiens.
    Crec que l'Ajuntament hauria d'aporfitar més el caràcter actiu i participatiu de la gent del poble, i quan de manera espontànea sorgeix des d'una associació alguna festa o algun acte tant representatiu com el Mercat Medieval, s'hi hauria d'abocar de ple i posar-se a disposició de l'Associació que ho organitza per tot el que convingui, ja que així es podria evitar que finalment s'acabés per falta de recursos o simplement per esgotament de la gent que ho organitza.
    També estic d'acord amb l'opinió precedent de que rebre ajut de l'Ajuntament no ha de significar renunciar a l'autonomia de l'Associació ni a la seva representativitat, i molt menys a de significar treure-li mèrit per a que se l'adjudiqui l'Ajuntament.
    Finalment, em sembla molt interessant la idea de crear una regiduria d'associacions, i també em semblaria positiu recuperar la regiduria de festes, inclús es podria pensar en crear-ne una que sócupés dels dos temes.

    CINTA RAMS ALBUISECH

    ResponElimina
  3. Jo també estic d'acord amb el que s'ha escrit, només voldria posar un però, i és el fet de com repartir els ajuts a les associacions, qui més crida més raó té? Per exemple, crec que el fútbol s'està enduent una part massa grossa del pastís, i altres associacions només menjen les sobres. Això em porta a preguntar-me si l'impacte del fútbol en el poble es proporcional a l'impacte de l'ajut (i ja sé que quan parlem de fubtol parlem de sentiments...) El tema del tútbol és un exemple, no és que hi estigui en contra.

    Carles Llop Vallespí

    ResponElimina
  4. Se m'ha oblidat de dir que crec que el tema de la regiduria de festes no es que sigui positiu, sinó que és TOTALMENT NECESSARI (ho poso en majúscules perquè sé de què parlo)

    ResponElimina
  5. Nois,
    correcció Regidoria.
    Amb l'actual govern control del govern, futbol i també amb els Amics Nous del patronat pro batea, o els 1.100 € (Euros) del Centre Cultural i Recreatiu Sant Isidres, amb història, amb nombre de socies, amb...

    Bé, Amén. Jo votaré Paladella.

    ResponElimina

US PREGUEM QUE SIGUEU RESPECTUOSOS I CONSTRUCTIUS EN ELS VOSTRES COMENTARIS, GRÀCIES.